Thursday, April 14

melayu ni mat salleh :P

salam :)


hello hello. kenapa kan kita tengok day by day byk cerita2 scandal pasal dara-dara melayu today yg tak senonoh eh? alamak silap lah. ANAK dara melayu today lah! *pembetulan oleh Syameer Faruzzi :)


and gambar? DON'T MENTION IT -.- kalau tgk tu, bebola mata pun boleh lari tau? gilaa kot. oke, tsha bukan nak ckp tsha ni baik mcm ustazah ke apa kan. all i'm saying is that
kita ni perempuan kak oi! 
kenalah jaga sikit. tsha sekarang ni dah habis sekolah, and as i'm observing life as it passes, byyyykkkk sangat yg tsha dapat(moral values lah maksudnye!). tsha tengok celebs melayu ni pun dah macam ape dah. sumpah geli! astaghfirullahalzim. that's all i can say. malu lah tsha tengok gelagats dorg. tp kan, rakyat jelata punya perangai pun lagi sama kot? oke di sini, i am mainly stressing on physical apperannce eh? kalau behaviour tu tsha tak boleh nak halang pun sbb tsha pun jahat jugak. byk dosa :(
like seriously lah. dude, i know!

tsha pnah jugak duduk negara mat salleh and i've seen many things that maybe alotttttt of you haven't. tak payah cakap lah. mmg lain tau the whole situation; culture wise, acceptance wise and bykbyk wise lagi. lol^^ tsha paham, kadang2 ni kita tengok orang lain buat benda-benda lain that we dont get to do and bila kita tengok dorg buat kita pun boleh teringin skali. betul kan? 'ohh, mcm ok je kalau buat macam tu. apesal org nak kesa? hidup aku kan. mati I laa!'. *ehem,betul. ade sgt, KOMPEM org bermonolog mcm ni. betul tak betul tak? well those yg makan cili sos lah yg rasa pedas+manisnye.Skype emoticons-00-smile
tp kalau dah diri tu dilahirkan sebagai seorang muslim kita kenalah fahamkan the circumstances. there are rules and laws that we are meant to follow. HIS laws, HIS rules.

tsha dulu pun 'sosial' (korg kan suka guna word tu) jugak. but alhamdulillah lepas balik malaysia tsha ade laa dpt hidayah sikit (kot? lalalaaa). and the biggest decision i've made so far from the whole experience of so-called-menerima-hidayah was me deciding that i would wear the hijab, or dalam bahasa pasar nye, tudung! although, kadang2 tu adelah lengan baju terpendek sikit. a bit shorter than wrists kan. hehe. jeans pun ada yg erm, ketat? sikit? byk? HAHA, tulaa. tsha pun belum mencapai status muslimah sejati lagi.lol^^ serious, dgn jujur nye tsha mengaku that pakaian like mini-skirts, shorts, halter tops, spaghetti's, SHORTshorts, byk laggiiiiiii lah were not something i saw as 'alien'. itu biasa. tp itu jugak dulu! Skype emoticons-22-itwasntme

tengok, baru tsha cakap pasal skirts?! hollywood celebs sama taraf je lah dgn melayu punya. sangat punya melayu lah ni. and and...muslim? *tanda soal tanda soal*

you see, non-muslims find it hard to understand why muslim women have to cover up their bodies whilst them non-Rabbi believers do otherwise. dorg akan tanya 'how do you attract men if you're all covered up? no sexay appeal?' lol. mcm tulah agaknye. they think that to show and flaunt 'what they have' is the way to it. like the saying less is more. penah dengar? kan kan? haaaaa. *okay, tsha malas nak tulis and go on dgn ceramah agama sbb guess what? *cehh takut kasi ajaran sesat lah sbnanyeSkype emoticons-25-mmm anyways, scroll ke bawah lagi and u'll see what i mean.

less is more #1


less is more #2



less is more #3 (lari sikit ke-orang putih-an yg ni)


okay dah faham kan mcm mana konsep sikit itu banyak org kulit-kulit putih ni? maksudnye, less BAJU is more LAWA lah. to them mcm tula.api masalah nye gambar last tu ORANG KITA! ORANG MELAYU! bukan those westerns nek oii. and yes, mmg lah kita nampak. oh cantik nye dy ni. super gorgg dress dy. say whaatt? vera wang? gucci? armani? guys, those things tak bawak masuk kubuq lah sayang :( unfortunately.in front of your eyeballs sendiri kan. melayu "moden" pun dah ala-ala the Barat-ians. baju pakai size adik umur 8 tahun. loll. 



haaa, sama tak dgn less is more #2 tadi? boleh laa kan? *ya Allah mintak maaf mintak ampun sbb tsha last month pun ada pakai baju jarang. erm, sikit lah. but i've promised to NEVER do it again. pakai camisole dkt dalamSkype emoticons-24-worried insyaAllah. well that's all sekarang. i dont want to be hipoc-ish. ^^

3 comments:

Anonymous said...

Salam,your entry sangat interesting and got something good in it, I faham if you nak bagi pendapat and tegur women nowadays yang makin kebaratan cara pemakaiannya, but then you letak gambar perempuan yg tidak menutup aurat, sekurang2nya blurkan muka,if lelaki baca this entry, 1.lelaki tu dpt dosa, 2.That girl pn dapat dosa, although you maybe google and found this photo, jagalah maruah this girl, mungkin dia sendiri tak menjaga, its our job to help her by not spreading her photo, pity this girl, mana tawu if dia dah tutup sempurna auratnya, but dgn you punya tindakan tempek this photo, she dpt dosa berterusan, wallahu'alam.

wonderTASHA. said...

wasalam, first sekali terima kasih kerana sudi membaca :)
fyi, saya memang dah blurkan bagi mereka yang saya rasa patut. kalau selebriti tempatan tu saya tak perlu nak explain lebih sebab kita sendiri saksikan dekat malaysia ni, and plus the photos are available everywhere and anyone of everyone has access to them. kalau "perempuan yang dah tutup auratnye tu", erm eloklah awak google balik or baca newspaper ke sebab saya takde main ambil je gambar sesiapa yang muka dy warga malaysia tak kenal:) they're all public figures. salam

wonderTASHA. said...

wasalam, first sekali terima kasih kerana sudi membaca :)
fyi, saya memang dah blurkan bagi mereka yang saya rasa patut. kalau selebriti tempatan tu saya tak perlu nak explain lebih sebab kita sendiri saksikan dekat malaysia ni, and plus the photos are available everywhere and anyone of everyone has access to them. kalau "perempuan yang dah tutup auratnye tu", erm eloklah awak google balik or baca newspaper ke sebab saya takde main ambil je gambar sesiapa yang muka dy warga malaysia tak kenal:) they're all public figures. salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...