Wednesday, May 11

UM, prepare yourself! (updated!)

salam :) **once again, please be informed that this entry has been re-edited**


lol, sorry salam dekat paragraph kedua plak. anyways, yayyyyy^^ pos dari UM dah sampai. ni la agaknye yang dorang asek busybontot dekat fb tu. cik Amirah Zamri cakap pihak uni akan pos kita satu file with semua forms ke ape jadah tah dalam nye. tapi sama je sebenanye dgn yang kita download and print dari internet tuu. so dekat sini tasha na kasi info la sikit pasal program PASUM ni yang korang terdenga orang cakapcakap tu. sape yang bakal menduduki kolej kediaman 12 nanti tahu lah PASUM ni mende kan. kalau tak, hantok sikit kepala kau tu. haha, jk.


PASUM maksudnya; Pusat Asasi Sains Universiti Malaya. ceh, senang gila babeng je maksud initials dy sebenanye. yang dema dok sebut sebut  "pa-soom" tu rupanye "Pas-Yuu-Emm (UM)" tapi bila gabung jadi pasum lah kan. okayy, aku dah merepek ni. so, tasha dah buat research sikit" pasal program kita ni. ehem, KITA? apehal? er, kita ni ditujukan khas bagi mereka yang akan  mengikuti program asasi pasum ni la dol +.+ durhh!

dari segi;
ACCOMMODATION- memang budak" asasi akan duduk kolej kediaman 12 as you have already been informed and satu bilik meme 2orang! woot woot! so far lah, takut" pihak uni changed pulak hal tu. mintaakkk lah tak!

STUDIES- budak pasum terbahagi kpd 3 main groups je, asasi sains fizikal, asasi sains hayat and asasi sains alam bina(yg ni tataw lah ade ke tak the "sains" part, **ok mmg takde pun** )
oh and ada jugak rancangan persediaan ke Jepun (RPKJ) but yg tu i dont care(sorry) haha.

** bagi program ni, according to a trustworthy source of info, 
  • budak alam bina ada lagi banyak masa free drpd budak" asasi lain-pro 
  • however, hari sabtu ada kelas jugak until 2ptg-contra
  • kelas paling awal pun start pukul 8 and paling lambat ends at 5-contra lah kot? 
  • tapi kelas takde lah full memanjang, ade la certain periods mmg takde kelas. for instance pagi takde kelas, tapi tghari and petang ada-definitely pro! **

SUBJECTS- according to abg blogger (yg aku tataw pun nama dy ape) klik sini utk info lanjut, pointer bagi mereka yg follow course physical science and budak pure science dihitung regarding 3 subjects yang mana 2 daripada subjects tersebut dy amek pointer paling tinggi. and lagi satu subject tu pulak maths.
maksudnya, your pointer di-averagekan antara 3 subjects and sala satu subject tu maths(sbb maths WAJIB!)
   however, org macam saya ni pulak lain story nye. pointer ktorg dy kira semua subjects (i know, MATI LAH AKU) sebabnye syllabus budak alam bina lain in terms of subjects Chemistry and Physics kalau nak banding dgn budak asasi lain. paham tak? lol, sorry kalau ayat tasha keling :S
**(for alam bina-ers: utk sem 1, exam akan only include 4 subjects je. sem 2, tak pasti lagi :) **


FASHION- lelaki, sorry la. utk asasi ni mmg kena pakai kemeja and seluar. ok well takkan nak pakai spender je kan? haaha. meaning, no jeans lah. and girls apetah lagi kan? baju kurung waktu pergi kuliah. tapi kalau na hott sikit kebaya pun bolee, or kebarung. as said la, your pick =) although, i cant answer la kenapa dlm surat tawaran tu dy ckp kena bawak baju hitam lengan pjg/pendek. utk riadah ke apa? jadah nye weyhhh *__*
**kakak saya kata, asasi mana ada riadah. but another source says, ADA! kena bangun pagi" kalah aku bangun dekat sekolah dulu. which one weyhh? **
oh and hari selasa, ada kelas dekat FAB(fakulti alam bina, dont ask me i tatau what it is) and time ni JE ta payah pkai baju kurung-.-

MASA DEPAN-kalau korang tgk dkt page UM tu sendiri ade je dy inform pasal mende alah ni. tapi aku tahu korg mmg tak rajin nak bukak sebab wallaweyh, leceh kot website dy?! ceh, padahal tak reti cari. *haktuih!
utk undergraduates' programme(kita bakal lah tu), dy ada cerita bila kita na pursue utk degree course tertentu apa yg available. in this case,
  • architecture
  • quantity surveying
  • building surveying
  • estate management 
i tell you beb, semua bidang ni,.erm promising lah dy punya income nanti. insyaAllah. sebab tu blaja susa-susa. ape korang ingat duit tu mcm taik hidung ka? senang na dpt? soo, jgn la nak whiny sgt eh?

COURSE MODULES
okay, aku tataw la sebenanye menatang ni hape kebende. my guess is subject that they are subjects time kita asasi nanti lah kot? and disebabkan tasha foundation alam bina i post yg ktorg punya je la yep.
  • Basic Chemistry I
  • Basic Chemistry II
  • Basic Chemistry III
  • Basic Chemistry VI
  • Basic Physics I
  • Basic Physics II
  • Basic Physics III
  • Basic Physics VI
  • Algebra and Geometry
  • Algebra and Calculus
  • Statistics and Probability
  • Calculus
  • Preparatory English Course I
  • Preparatory English Course I  (yg ni entah le kenapa dy repeat 2x =.=)
  • Character Building and Development
  • Information Skills 
erm, macam byk je!? dunno lah +.+ we'll see lah kan. tatau nak percaya ape dah. lol.


okay so, tu jela yg aku mampu nak share. i cant promise you that all given information are guaranteed 100% correct eh. sorry sgt sgt, but ape pun kita akan tau kan nnt 29th nanti. ke...30th la. sbb 29hb tu daftar utk kolej je :) heee.
** i'm truly sorry readers sbb aku tersala post psl ni. HAAAHA, ni sebenanye utk undergraduates punya programme. not ours :D :D heee, *muka cover malu loll^^ so i'm not sure about how many subjects we're gonna have to suck up tapi, yang penting tak sebanyak ni la. sorieee sorieeee-.- **
 

4 comments:

Misz Jenny said...

time haluansiswa tu, kena bangun awal2 , dalam pkul 4,5 pagi..

diorang suh pergi riadah!!

standby lah, mata kita sejibik cam panda nanti..

hahaha

cikNAO said...

hehe . nak mnyibok kejap .

1st . alam bina xd sains la syg . asasi alam bina je .

2nd . bju hitam lengan pjg/pendek tu mybe utk haluansiswa je kot . mane ad riadah . dont worry ni bkn skola :)

3rd . tu utk sbjk 2sem kot tp mcm byk sgt la pulak and dulu kitorg xd la pulak bljr calculus

lastly ... good luck ! :)

Anonymous said...

hi you,
waahh ni abians-to-be la ni
congrats dik.
akk bru abis pasum last year. alam bina gak.
sempoi. BEST! kelas sabtu mnde kecik je.
score kat drawing ye dik. yang lain dapat C pun xpe. btw congrats,
bdk sains hayat ngan fizikal selalu jeles kt ktorg sbb ble exam je, paper sikit, habis awal. hahaha.

Natasha Johanif said...

thankyouss wahai kakak" sekalian :) sgt sgt appreciate it ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...